Šta znate o prostati?

Šta je prostata?

Prostata je mišićno-žlezdani organ koji se nalazi tačno ispod mokraćne bešike, a ispred rektuma. Deo je unutrašnjih polnih organa muškarca. Njena osnovna funkcija je proizvodnja semene tečnosti. Prostata obavija početni deo uretre, kanala kojim se urin izbacuje iz organizma u spoljašnju sredinu.

Benigna hiperplazija prostate (BPH)

Tokom života muškarca, prostata prolazi kroz različite promene. Na rođenju ima veličinu graška. Tokom puberteta prostata dostiže veličinu kestena i tu veličinu zadržava sve do sredine pete decenije, kada najčešće počinje da se uvećava. To uvećanje je posledica ubrzane deobe ćelija prostate. Ova promena naziva se benigno uvećanje (hiperplazija) prostate (BPH). To je jedna od najčešćih bolesti urinarnog sistema muškaraca, progresivnog je karaktera, ali nema odlike malignog tumora. Uvećana prostata vrši pritisak na bešiku i početni deo uretre. Na taj način izaziva karakteristične simptome i probleme sa mokrenjem:

Prostata Prostata
Normalna prostata Benigna hiperplazija prostate
  • Učestalo mokrenje (naročito noću)
  • Otežano mokrenje (oboleloj osobi je potrebno više vremena da otpočne sa mokrenjem)
  • Slab i isprekidan mlaz urina
  • Kapanje urina po završetku mokrenja
  • Osećaj da bešika nije potpuno ispražnjena
  • Bol pri mokrenju
  • Česte infekcije mokraćnih puteva
  • Lošiji kvalitet života

Kako bolest napreduje, simptomi postaju sve izraženiji, a na kraju dolazi do potpune nemogućnosti mokrenja i zadržavanja urina. To ima za posledicu česte urinarne infekcije koje su praćene neprijatnim osećajem peckanja i bola prilikom mokrenja. Infekcije ne zahvataju samo mokraćnu bešiku, već se mogu preneti i na bubrege sa brojnim komplikacijama.

Prevencija i rana terapija su najvažniji

Benigna hiperplazija prostate u početku ne mora davati nikakve simptome. Zato su prevencija, rano otkrivanje bolesti i pravovremeno lečenje ključni za održavanje normalne funkcije prostate i visok kvalitet života. Pravilan režim ishrane i kvalitetni prirodni dodaci ishrani dobra su prevencija za nastanak bolesti, a vrlo uspešno mogu ublažiti i tegobe početnih stadijuma uvećanja prostate. Na taj način može se izbeći agresivnija terapija uključujući i hirurško lečenje.

| More
GMP

© 2020 Walmark

Walmark